xVis fungerar utmärkt med Microsofts relativt nya flaggskepp SQL Server 2008, och Microsoft rekommenderar givetvis den framför SQL Server 2005. Vi har kikat mer på gratisvarianten, SQL Server 2008 Express, och måste dessvärre säga att den inte är värd besväret.

Installationen är en fruktansvärd process, som lätt kan ta en timme eller mer. Det finns två sätt att ladda ned den, dels via ett Web Setup program, men även som fristående fil. Vi har provat båda, och Web setup programmet är faktiskt det något mindre omständiga. Tiden det tar är dock helt orimlig i båda fallen.

SQL 2008 är en mycket kompetent databas server, givetvis, och har du redan en i din miljö ska du såklart använda den. Men om du vill ha en separat databas för xVis är det SQL Server 2005 Express vi rekommenderar. Det går fortfarande att ladda ner 2005, och även Management Studio för 2005

Hur länge till SQL 2005 kommer finnas för nedladdning vet vi inte. Den omständiga installationen av den senaste versionen har fått oss att överväga att återinföra MySQL stödet (som togs bort till version 3.3).