Förr en tid sedan släpptes Windows 8 för allmänheten och sedan tidigt i höstas har Windows 8 testats tillsammans med xVis besökssystem. Här är vårt omdöme.

Det finns mycket att säga om Windows 8. Till exempel att det inte handlar om fegspel från Microsofts sida, det är en stor förändring från tidigare Windows versioner.
Det har hänt mycket under skalet, varav den allmänt kanske mest intressanta, och välkomna, nyheten är att Windows 8 är mindre minneskrävande. Detta för att systemet anpassats för att kunna köras i surfplattor.
Stora förändringar har också gjorts i gränssnittet. Radikala sådana mot tidigare, och att köra Windows 8 på en vanlig PC är definitivt inte detsamma längre. Hittils måste vi nog säga att det är till det sämre, när det kommer till det dagliga arbetet med en PC.

Men, att köra besökssystemet i Windows 8 är ju inte riktigt detsamma som dagligt arbete.

Vi har provat Windows 8 och xVis på den Shuttledator vi har sålt en hel del av, och det funkar utmärkt. Testdatorn är av förra generationens Shuttle XPC och har en sämre prestanda är nuvarande modell, men ändå flyter Windows 8 på fint. Vi har även testat på Giada modellerna, med samma goda resultat.

Värt att notera är att skärmen på Shuttledatorn är av en klassisk PC pekskärms-modell, dvs den stöder inte swipes etc utan i princip bara peka, vilket dessvärre gör att gränsnittet är lika förvirrande som på en pc utan pekskärm/touchscreen.
Men, om man ställer in så att registreringsbilden för besökssystemet startar upp automatisk, fungerar det så klart fint.

Ett stort plus för vår del, mot tidigare Windows versioner, är de inbyggda skärmtangentborden. Det finns numera 2. Ett klassiskt onscreen tangentbord och ett för touchscreens. Det sistnämnda har fördelen att det inte har med windows-specifika tangenter, bara det nödvändiga för att skriva.

Så, trots att vi inte ger mycket för det nya gränssnittet, så väger de postivia fördelarna över besökssystemets del, och de paket vi säljer, och som vi kan påverka själva, kommer fortsättningsvis att levereras med Windows 8.

Som en parentes kan vi namna att vi givetvis har testat xVis besökssystem med  Windows 2012 server, och i korthet fungerar det utmärkt. Generellt är 2012:an en riktigt bra uppdatering av en redan bra server.